Всички знаем, че за да бъдете успешен лидер на старт-ъп и да имате добри резултати, са ви необходими качества като визионерски дух, почтеност, самочувствие, страст, постоянство и добри комуникационни умения. Освен това е важно да умеете да вдъхновявате и мотивирате околните и да бъдете съпричастен към всеки един етап от развитието на един проект. Небходимо е да разпознавате ключовите рискове, да взимате правилните решения в точния момент, както и да умеете да поемате отговорност. Съществена част от качествата на лидера е и умението да делегира задължения. От изключителна важност е да познавате бизнес сферата, при която оперирате и да умеете да проявявате иновативност, за да изпъкнете пред конкурентите. Успяват тези старт-ъп проекти, които предлагат уникални проекти, допринасящи добавена стойност и полезност на единица човек или обществото като цяло.

Важно ли е образованието при управлението на старт-ъп?

За да бъдете успешен лидер на старт-ъп не е необходимо да имате специфично образование, но всяка една развита компетенция чрез допълнителен сертификат и надграждане на образованието истински би помогнало във всяка една ситуация. И най-вече ще ви бъде необходимо когато стартирате бизнес, тъй като управлението на важните аспекти на компанията изискват различни и комплексни знания. Много експерти препоръчват образование по икономика или финанси като полезни при финансовия мениджмънт. Овен това експертизата по финанси ще ви помогне и да планирате и контролирате средствата си, за да ги увеличите и дори реинвестирате. Не е необходимо задължително да посещавате университет - тези умения може да получите дистанционно или от самостоятелно обучение. Консултацията от експерт, който да ви окаже помощ и да сподели с вас опита си, би била изключително полезна.

До каква степен старт-ъп проектите разчитат на личността на лидерите си?

Личността е важна, но не е достатъчна за един успешен проект. Помага за продажбите и привличането на инвеститори, както и на служители и клиенти. Но не трябва да се забравя, че много хора не се заблуждават лесно от присъствието на специфични характери, а търсят истински, видими резултати от дейността на старт-ъп-а. Следователно, не може да разчитате да използвате единствено и само личността си, за да постигнете успех в бизнеса. От друга страна е хубаво един бизнес - старт- ъп или не, да има свое лице. Когато това лице е създателят на бизнеса, резултатите са най-добри, тъй като влияят най-мотивиращо на вътрешни и външни аудитории, помагат за ангажираността на служителите и се оказват привлекателна точка за потенциални бъдещи служители. Такива примери в световен мащаб са Марк Зукърбърг, Джеф Бесос, Стив Джобс, Бил Гейтс и Илън Мъск.

Нуждаят ли се старт-ъп-ите от финансова подкрепа, за да продължат начинанието си?

Старт-ъп-ите на бъдещето ще са иновативни и все повече насочени към решаване на социални проблеми, защото това ще става все по-актуално като изискване за следващите поколения. Вече се срещат стартиращи компании с цел подобряване на здравеопазването, опазване на природните ресурси, както и такива, които ще предоставят нови технологии за страни от Третия свят и ще улесняват вече активните процеси на Запад, независимо от сферата. Заради огромната конкуренция и интензитета на идеите, всички те ще продължат да се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат начинанието си и да го развиват на по-високо ниво. На тяхна страна винаги ще са компании като Prospect Capital, които ще предоставят удобни и практични продукти в точния момент и на точното място.