Когато имате налични свободни средства, най-добре е да инвестирате в нещо, от което очаквате добра възвръщаемост. Освен добре познатите примери на инвестиции в акции, злато и недвижими имоти, има и такива, които доказват, че влагането на средства в бизнес, продукт, идея или дори човек много често се увенчават със зашеметяващ успех. Инвестициите изискват смелост и в много емблематични случаи именно тя се отплаща. Ето три от най-сполучливите еднократни инвестиции в света.

McDonald’s
След Втората световна война класическата комбинация от бургер с картофки преживява истински бум в САЩ. Но никой все още не вижда огромния бизнес потенциал. Никой освен Рей Крок. Той вижда възможностите в идеята на братята Макдоналд и бързо се присъединява към тях. В началото инвестицията на Крок работи за разширяването на мрежата от ресторанти. Впоследствие той просто ги купува. До смъртта му през 1984 година, той натрупва богаство от над 500 млн. долара от McDonald’s. Днес то се оценява на повече от 1 млрд. щ.д. Историята на Рей Крок можете да видите във филма с Майкъл Кийтън и Ник Офърман „Сделка за милиони бургери“.

Facebook
Кой би предоложил, че умението да си социален може да те направи богат! В наши дни всички - от членовете на разширеното ни семейство до котката ни (виж Фейсбук феномена Котаракът Румен) – са във Фейсбук. Този възход е предречен от основателя на PayPal Питър Тийл, който през 2005-та купува 10% от малката все още социална мрежа. Така той става един от първите външни инвеститори в нея. Седем години по-късно Тийл продава 80% от своите 25 милиона акции от Фейсбук за рекордната сума от 638 милиона долара.

Coca-Cola
Ейза Кандлер купува рецептата за любимата на милиони Кока-Кола за 2300 долара (58 000 долара днес). Създателят ѝ Джон Пембертън забърква първата напитка като сироп против главоболие.През 1923-та Езра продава рецептата за 25 милиона долара (332 милиона долара днес). Успехът на сделката си гарантира със силни маркетингови кампании в годините преди това, които налагат марката Coca-Cola на пазара. Поради актуализацията на покупната цена през 192-та, възвръщаемостта от първончалната инвестиция е зашеметяваща. Така си отрежда място в Топ 10 на инвестиционните примери на всички времена.

Къде е бъдещето?
Наблюдавайки темповете, с които се развива инвестиционният пазар в Европа, а и по целия свят, имаме основанието да мислим, че този тип инвестиции съвсем скоро ще се борят за включване в челните редици на най-добрите начини да инвестирате наличните си средства и да получите срещу това добра възвръщаемост.
В каквото и да решите са инвестирате, няма как да го направите, ако не разполагате със свободни средства. А за да имате налични такива, необходимо е да поддържате бизнеса си успешен. Каквито и да са идеите ви, Prospect Capital е вашият доверен партньор по пътя към върха.